Prešovský samosprávny kraj otvoril svoje zastúpenie v Bruseli

21.06.2003 Celý región

Svoje zastúpenie v Bruseli, sídle inštitúcií a orgánov Európskej únie (EÚ) otvoril vo štvrtok 22. mája t. r. Prešovský samosprávny kraj (PSK). Predseda PSK P...
Svoje zastúpenie v Bruseli, sídle inštitúcií a orgánov Európskej únie (EÚ) otvoril vo štvrtok 22. mája t. r. Prešovský samosprávny kraj (PSK). Predseda PSK Peter Chudík si od tohto kroku sľubuje vytvorenie podmienok na prilákanie finančných prostriedkov na rozvoj PSK ako jedného z ekonomicky najslabších regiónov Slovenska.

Otvoriť zastúpenie PSK v Bruseli bola pre Chudíka prioritná úloha od kreovania samosprávneho kraja a venoval jej maximálnu pozornosť. Práce na otvorení zastúpenia, ktoré sa zaradilo medzi ďalších podobných 171 v Bruseli trvali necelý rok. Predseda PSK vidí symboliku v tom, že pracovisko vzniká tesne po úspešnom referende o vstupe SR do EÚ.

PSK má svoje zastúpenie v centre EÚ ako prvý slovenský región zaradený v rámci troch prioritných cieľov EÚ do (územného) Cieľa 1. Jeho sídlom sa stala Akadémia belgických bánk (renomovaná nezisková organizácia) za symbolické nájomné 1 Euro. PSK zastupuje výkonný riaditeľ akadémie Sven D`Or. Chudík o jeho výbere povedal, že ide o človeka zorientovaného v problematike, ktorý nemusí strácať roky budovaním kontaktov.

Belgičan Sven D`Or má 36 rokov. V roku 1992 ukončil Európsku univerzitu v Antverpách. Istý čas pracoval v Južnej Afrike a Estónsku. Od roku 1996 do januára 2001 pôsobil na Slovensku. Najprv na Ministerstve zahraničných vecí a neskôr na Úrade vlády v centrálnej finančnej a kontraktačnej jednotke. Ako poradca pre Maďarsko, Rumunsko, Estónsko a Litvu pozná situáciu a problémy v tejto časti Európy.
(jj)
 

Vyberte región